Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Επιστολή στον Λάζαρο Μαύρο σχετικά με την δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή

(Η πιο κάτω επιστολή εστάλη στις 17.1.10 στην εφημερίδα σημερινή ως αντίδραση στο εν λόγω άρθρο του Λάζαρο Μαύρου. Συνέχεια σε άμεση προσωπική απάντηση από τον δημοσιογράφο που με διαβεβαίωσε για την “διαχρονικότητα του πυρήνα της σκέψης του” (γεγονός που δεν αμφισβήτησα) και με παράπεμψε σε δυο προηγούμενα άρθρα του (13.1.10 και 14.1.10), εξήγησα ότι δεν θεωρώ το θέμα προσωπικό και ότι ο λόγος που ζήτησα δημοσίευση είναι για να ακουστεί η άποψη μου (όχι μόνο από αυτόν) και αν θέλει η απάντηση του (όχι μόνο από εμένα). Παρά την επιβεβαίωσή που έλαβα (20.1.10) από τον κ. Λ. Μαύρο ότι η επιτολή μου έχει ήδη προωθηθεί προς δημοσίευση όπως τον πληροφόρησε αρχισυντάκτης κ. Μ. Παπαδόπουλο αυτό δεν έχει γίνει, τουλάχιστο μέχρι σήμερα (26.1.10). Ελπίζω και πιστεύω στην προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου και λυπάμε για την αντιδεοντολογική στάση λογοκρισίας που ασκεί η εφημερίδα σε αντίθετες απόψεις.)

Αξιότιμε κύριε Λάζαρε Μαύρε,

Η σύλληψη των υπόπτων για την δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή και οι πρώτες ενδείξεις από τις έρευνες της αστυνομίας αυξάνουν τις ελπίδες για την εξιχνίαση του στυγερού αυτού εγκλήματος και αποκαλύπτουν ταυτόχρονα την καιροσκοπία και ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η συγκεκριμένη είδηση, τόσο από εσάς, όσο επίσης και από σειρά δημοσιογράφων και πολιτικών.

Στο άρθρο σας (Σημερινή, 13.1.10), ανάγετε την δολοφονία, βιαστικά και απερίσκεπτα, σε συνωμοσιολόγικη προπαγάνδα, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα για εξιχνίαση του εγκλήματος έξω από το φανταστικό πλαίσιο που θέτετε με την προβληματική και μη εποικοδομητική ρητορική της δημοσιογραφικής ξύλινης γλώσσας.

Δίχως να υποπέσω στο λάθος των γρήγορων συμπερασμάτων στο οποίο πέφτετε εσείς και δεδομένης της επίσημης ανακοίνωσης τη Αστυνομίας που αποκλείει πολίτικα κίνητρα, θα ήθελα με αυτή την επιστολή να σας καλέσω να απολογηθείτε για τις δηλώσεις σας που είναι εξαιρετικά μισαλλόδοξες, μη εποικοδομητικές και αντιδεοντολογικές.

Στο εν λόγω άρθρο σας σημειώνετε: “Η Δ Ο Λ Ο Φ Ο Ν Ι Α του Άντη Χατζηκωστή σημαίνει ότι: Σχεδίασαν προμελετημένα και άρχισαν να εκτελούν τη φυσική μας εξόντωση. Για να εξολοθρεύσουν μία από τις ισχυρότερες φωνές της Αντίστασης του κυπριακού Ελληνισμού. Προκειμένου να περάσουν -νομίζουν- οι φασιστο-σχεδιασμοί τους. Και να επιβληθούν, οι εντατικοποιημένες επιχειρήσεις τους: Για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και την παράδοσή της στους Τούρκους (συν)Αφέντες. Για τη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκο-βρετανικό προτεκτοράτο. (…) Διότι ξέρουν πολύ καλά ότι: Όπως κατά τις επιχειρήσεις τους για να επιβάλουν το Έκτρωμα Ανάν 2002-2004, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, στην εντατικοποίηση των επιβουλών τους, τα ΜΜΕ του Δία, στην αγκαλιά της εμπιστοσύνης του λαού, είναι άξια και ικανά να συμβάλουν και πάλι στο λαϊκό τείχος Αντίστασης. (…) Γι’ αυτό πέρασαν πια στη φυσική εξόντωση: Τις διατεταγμένες, προμελετημένες, καλυμμένες, στυγνές, άνανδρες δολοφονίες. Ειδικής σημασίας στόχων. Με πρώτο τον Άντη μας τον Χατζηκωστή. Σε ειδικά επιλεγμένο χρόνο εκτέλεσής του: Την 1η μέρα έναρξης των «εντατικών» Χριστόφια - Ταλάτ... (…)”

Ευθύνη συνείδησης θα αποδείκνυε η απολογία σειράς συναδέλφων σας στους οποίους τις δήλωσεις δεν θα ήθελα να αναφερθώ εκτενώς, για να μη μακρηγορήσω, έτσι που αυτό να αποτελέσει άλλοθι στην μη δημοσίευση της επιστολής μου. Θα ήθελα, παρόλα αυτά, να παραθέσω δήλωσεις του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν (λιγότερο ανεύθυνες, αλλά με παρόμια υπονοούμενα), ο όποιος, σε μια ανάλογη με την δική σας διάθεση βεβιασμένης δημιουργίας εντυπώσεων, δήλωσε τα πιο κάτω: «(…)Αυτή την στυγνή δολοφονία την καταδικάζουμε απερίφραστα και ένα πράγμα μπορούμε να πούμε σε εκείνους που ενδεχομένως να επιζητούν την αποσταθεροποίηση του τόπου: δεν θα υπάρξει. (…) Η δημοκρατία είναι αρκετά δυνατή για να αντέχει και αυτά τα χτυπήματα. Όλοι μαζί ενωμένοι, όλοι μαζί με αποφασιστικότητα, δεν θα αφήσουμε ούτε την ανομία, ούτε το έγκλημα, ούτε τις δολοφονίες να κατισχύσουν (…)». Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι ο κ. Μάριος Καρογιάν θα επανέλθει στις δήλωσεις του με επεξηγήσεις για το τι ακριβώς εννοούσε.

Τελειώνοντας, κάποια εύλογα ερωτήματα ως αντίδραση σε αυτά που θέτετε εσείς στη ρητορική κατάληξη του άρθρου σας: Τι μπορεί να προκαλεί το τρομερό αυτό πάθος πολιτικής συνωμοσιολογίας? Πόσο εποικοδομητικές μπορούν να είναι τέτοιου είδους παραποιημένες και πολωτικές τοποθετήσεις και ποίες οι σκοπιμότητες τους? Ποιά η δεοντολογική ευθύνη των δημοσιογράφων στο προσωπικό δράμα της οικογένειας του θύματος? Ποιά η δεοντολογική ευθύνη των δημοσιογράφων γενικότερα στη σωστή διαχείριση και διαπραγμάτευση των ειδήσεων και ποιός ο κίνδυνος από την κακή διαπραγμάτευση των πληροφοριών, δεδομένης της δύναμης που τους δίνει το επάγγελμα τους? Όσο για τους υπόλοιπους εμάς, ας αναλογιστούμε την ευκολία δημιουργίας εντυπώσεων και ας υψώσουμε ασπίδες προστασίας στη χρήση και κατάχρηση των ειδήσεων από κάποιους δημοσιογράφους.

Ελπίζοντας στην πλήρη εξιχνίαση του εγκλήματος και στην καταδίκη των ενόχων.

Με τιμή,
Νεόφυτος Επιφανείου (17.01.10)
------
Άρθρο του Λάζαρο Μαύρου (Σημερινή, 13.1.10):
Η Δ Ο Λ Ο Φ Ο Ν Ι Α του Άντη Χατζηκωστή σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε για να βγει απ’ τη μέση το Συγκρότημα ΔΙΑΣ

Η Δ Ο Λ Ο Φ Ο Ν Ι Α του Άντη Χατζηκωστή σημαίνει ότι: Σχεδίασαν προμελετημένα και άρχισαν να εκτελούν τη φυσική μας εξόντωση. Για να εξολοθρεύσουν μία από τις ισχυρότερες φωνές της Αντίστασης του κυπριακού Ελληνισμού. Προκειμένου να περάσουν -νομίζουν- οι φασιστο-σχεδιασμοί τους. Και να επιβληθούν, οι εντατικοποιημένες επιχειρήσεις τους: Για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και την παράδοσή της στους Τούρκους (συν)Αφέντες. Για τη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκο-βρετανικό προτεκτοράτο.

Η Δ Ο Λ Ο Φ Ο Ν Ι Α του Άντη Χατζηκωστή σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε για να βγει απ’ τη μέση το Συγκρότημα ΔΙΑΣ. Για να εξουδετερωθεί, με δολοφονημένο τον γιο του, ο Κώστας Χατζηκωστής. Για να υποταχθεί η «Σημερινή». Για να γονατίσει το «Ράδιο Πρώτο». Για να τούς προσφέρει γην τε και ύδωρ το «Σίγμα». Διότι ξέρουν πολύ καλά ότι: Όπως κατά τις επιχειρήσεις τους για να επιβάλουν το Έκτρωμα Ανάν 2002-2004, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, στην εντατικοποίηση των επιβουλών τους, τα ΜΜΕ του Δία, στην αγκαλιά της εμπιστοσύνης του λαού, είναι άξια και ικανά να συμβάλουν και πάλι στο λαϊκό τείχος Αντίστασης. Και σε απόρθητες εθνικές επάλξεις του λαού και της δημοκρατίας.

Γ Ι’ Α Υ Τ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ και δολοφόνησαν τον γιο του Κώστα Χατζηκωστή. Για να στείλουν σαφές μήνυμα και στον «Φιλελεύθερο». Και στον «Αντέννα». Και σε όλους όσοι επιμένουν καθημερινά να τούς αντιστέκονται.

Α Π Ο ΧΡΟΝΙΑ έχουν ειδικά στοχοποιήσει ποια θεωρούν -και προγράφουν σε απόρρητες εκθέσεις- ως «ενοχλητικά» ΜΜΕ. Ποιες εφημερίδες, ραδιοσταθμοί και τηλεοράσεις δεν προσφέρονται, αλλά και τους εμποδίζουν «να πουλήσουν τη λύση τους» στο λαό. Από τότε που οι πρωτομάστορες του Σχ. Ανάν, έσπευδαν να αποδώσουν το υπερήφανο ΟΧΙ του 76% του λαού στους «GUGGLE δημοσιογράφους του Νότου» («κοπάδι από χήνες») όπως οι ίδιοι χαμερπώς χαρακτήριζαν…

Ε Χ Ο Υ Ν , από χρόνια, εκτοξεύσει συντονισμένες Ειδικές Επιχειρήσεις Ψυχολογικού Πολέμου εναντίον του κυπριακού Ελληνισμού. Για να τον εξουθενώσουν σε συναισθήματα ενοχής. Ως «συνένοχο» και «συνυπεύθυνο» των τραγωδιών του! Χρόνια προελαύνουν και οι Ιδεολογικές τους Ερπύστριες. Για να συντρίψουν το φρόνημα της Αντίστασης του λαού. Να τον εκμαυλίσουν και να ποδοπατήσουν κάθε υπερηφάνεια και αξιοπρέπειά του. Διαπίστωσαν ότι απέτυχαν. Γι’ αυτό πέρασαν πια στη φυσική εξόντωση: Τις διατεταγμένες, προμελετημένες, καλυμμένες, στυγνές, άνανδρες δολοφονίες. Ειδικής σημασίας στόχων. Με πρώτο τον Άντη μας τον Χατζηκωστή. Σε ειδικά επιλεγμένο χρόνο εκτέλεσής του: Την 1η μέρα έναρξης των «εντατικών» Χριστόφια – Ταλάτ…

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕ
Θα συνεδριάσει άραγε εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, η Ολομέλεια της Βουλής, το Εθνικό Συμβούλιο, οι Ηγεσίες των Κομμάτων, μαζί ή κεχωρισμένα, να ακούσουν, να μελετήσουν, να συζητήσουν και να αποφασίσουν για την αυθεντική ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ και ανασφάλειας ΟΛΟΥ του λαού που εξέπεμψε χθες από το Ράδιο Πρώτο, για την δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης;

Λάζ.Α.Μαύρος